Jan Toorop litho "De Mijnwerker" 1915.

Beschikbaarheid: Op voorraad

Beschrijving

Jan Toorop litho "De Mijnwerker", jaartal 1915.

Ingelijst in originele Amsterdamse school lijst, afmetingen 38 x 34,5 cm. Achterkant gestempeld met Gust. Alberts kunsthandel Heerlen.

Jan Toorop maakte de tekening van de mijnwerker tijdens een bezoek aan Zuid-Limburg in de eerste week van juni 1915. Samen met de aalmoezenier van sociale werken in de mijnstreek, H.A. Poels, pastoor Jan Röselaers van Hoensbroek en staatsmijndirecteur J.C.F. Bunge bezocht hij het ondergrondse bedrijf van Staatsmijn Wilhelmina. 
Een zekere Jan Quadackers, een 42-jarige mijnwerker uit Hoensbroek, stond model voor Toorops crayon- of krijttekening. Naar verluidt poseerde Quadackers overigens niet in het ondergrondse bedrijf van een mijn, maar in de kelder van de pastorie in Hoensbroek.

 

Johannes Theodorus (Jan) Toorop, ook: Jean Theodor Toorop, (Poerworedjo (Nederlands-Indië), 20 december 1858Den Haag, 3 maart 1928)  was een van de belangrijkste Nederlandse beeldend kunstenaars uit de periode 1880-1910. Aanvankelijk schilderde hij in impressionistische stijl, maar via het pointillisme ontwikkelde hij zich tot symbolistisch schilder.

Ook was hij actief als portrettekenaar en ontwierp hij keramiek, reclame-affiches en boekbanden. De Nederlandse art nouveau wordt vaak met zijn werk geassocieerd. In de laatste twintig jaar van zijn leven was hij sterk rooms-katholiek geïnspireerd. 

 

omhoog
Shop is in view mode
Bekijk de volledige versie van de site
Powered by Mijndomein