Studio Fris Edam vaas 559

Beschikbaarheid: Niet voorradig

Beschrijving

Vaas van Studio Fris Edam met gele glazuur en donkerbruine engobe. Binnenkant wit geglazuurd. Ontwerp van W.H. de Vries uit 1958. Hoogte 22,5 cm, halsopening 13,5 cm, diameter onderkant 9,5 cm. Gemerkt aan de onderkant. In goede conditie, wat slijtage van de engobe aan de onderkant en fijne haarlijntjes aan de buitenkant. Verder geen scheuren of chips.Studio Fris Aardewerkfabriek 1947-1969
De oprichters Gerrit Fris sr. En Gerrit Fris jr. namen in de oorlog in 1943 het kunstaardewerkfabriek N.V. de Volharding over. Vanaf 1947 begonnen ze in een voormalige kantine van Fokker Vliegtuigfabrieken in Edam met ontwerkpers Willem Hendrik de Vries, Nel Bruynzeel, Dick Gerrits,

Fris maakte huishoudelijk gebruiksaardewerk en luxe gebruiksartikelen, zoals vazen, petit four-, gebak- en pindastellen dat opviel door hoge esthetische eisen dat zich uitte in strakke vormen en frisse kleuren met enigszins getinte glazuur. De nadruk lag op een hoge gebruikswaarde, zoals stapelbaar servies waardoor minder ruimte nodig was in de kast.

De Vries bepaalde tot 1962 de vormgeving van Fris, waar hij gebruiksaardewerk en een collectie luxe gebruiksartikelen ontwierp.

In 1969 nam Potterie de Driehoek de N.V. Keramische Industrie Fris uit Edam over.

De producten van Fris zijn opgenomen in de collecties van diverse nationale en internationale musea als het Centraal Museum in Utrecht, Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, Van Eesterenmuseum in Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en Museum of Modern Art In New York.

omhoog
Shop is in view mode
Bekijk de volledige versie van de site
Powered by Mijndomein