Terracotta van Impruneta & Siena klei - info

Beschikbaarheid: Niet voorradig

Beschrijving

Terracotta van Impruneta & Siena klei

 

Impruneta en SIena klei
Onze XL Terracotta potten  zijn gemaakt van klei uit Impruneta en Siena in de regio van Florence. In deze aarde bevindt zich een blauw kalkmineraal genaamd ‘Galestro’.

Dankzij dit materiaal kan de klei op een veel hogere temperatuur gabakken worden dan andere kleisoorten. Dat gaat tot een temperatuur tussen 960°C en 1025°C. Ter vergelijking, gewoon aardewerk wordt zelden boven de 800°C graden gebakken.

De beste en duurste Italiaanse terracotta potten worden gemaakt van Impruneta klei. Deze zijn vorstbestendig tot - 20°C.
De op één na beste klei komt uit de provincie Siena. Deze bevat een iets minder hoog ijzergehalte en heeft daardoor ook een iets gladdere structuur dan Impruneta klei. Ook Siena Terracotta staat wereldwijd bekend om de hoge kwaliteit. Siena potten zijn iets goedkoper en bestand tegen - 15°C.

Waarom is Terracotta van Impruneta & Siena klei duurder?
De belangrijkste reden is dat het fabricatieproces, in vergelijking met ander aardewerk, twee extra stadia doorloopt, die tevens grotendeels handmatig verlopen en vakwerk en expertise vereisen. Aangezien het om hard en rotsachtige klei gaat, moet het fijngestampt worden alvorens het verwerkt kan worden. Wanneer de gipsen mal eenmaal nauwkeurig en handmatig gevuld is, duurt het drie weken voordat het materiaal droog is en klaar is om gebakken te worden.

Wanneer het werk uit de oven komt, na zo’n 48 tot 60 uur, doorstaat het aardewerk een bevochtigings-proces, waarbij de vorm definitief gefixeerd raakt.

Om tot een eindresultaat te komen, heeft men over het algemeen 4 tot 6 weken nodig. Het gaat om een nauwkeurig en handmatig proces met behulp van gipsen mallen, dat volledig volgens de traditionele regels van de kunst uitgevoerd wordt.

omhoog
Shop is in view mode
Bekijk de volledige versie van de site
Powered by Mijndomein